Kukka Mustonen


Olen Kukka Mustonen, taiteentekijä Tuusulasta. Minussa kohtaavat metsähämäläisyys ja ripaus hullua savolaisuutta – niin taiteessa kuin tosielämässäkin. Itselleni merkityksiä luovia asioita ovat muiden muassa lähiluonto, ekologisuus ja kestävä kehitys. Työskentelyssäni haluan hyödyntää mahdollisimman paljon kierrätettyä ja jätteeksi luokiteltavaa materiaalia. Yhdistän valokuvaa tilaan ja muotoihin.

Minua kiehtoo olevaisuus kaikissa muodoissaan, luonnon ja elämän kiertokulku ikuisine mysteereineen ja se, mitä voimme havainnoida aisteillamme kokonaisvaltaisesti. Haluan nähdä elämän tragikoomisuuden sielläkin, missä sitä ei aina voi havaita ja avata polun ajatuksiin, joita välillä ei uskalla sanoa ääneen.

Työskentelyäni ja ajattelumaailmaani värittävät huumori, leikkisyys ja unelmointi; unelmat paremmasta maailmasta, onnellisuudesta, terveydestä sekä luonnon ja ihmisen kunnioittamisesta. Sana ja kuva antavat meille voimaa, niin katsojalle kuin kuulijallekin. Haluan omalla työskentelylläni herättää tunteita ja ajatuksia, antaa mielikuvitukselle tilaa ja näyttää, että jokaisella pilvelläkin on hopeareunus (kuin pieni silakka). Jatkan unelmointia ja toivon, että niin teet sinäkin! 

Näen kyljen
      kalan hopeisen
Kuin huokaus
      on meri
niin kovin hiljainen.

Lucky Charm (aka Silakkahimmeli)


Teokseni inspiraationa on ollut Kalasataman alueen merellinen historia sekä erityisesti taivaan ja meren kohtaaminen leikkauskohdassa, jossa Redi sijaitsee. Huoli mertemme tilasta ja jatkuvasti kasvavasta kuluttamisesta toimivat innoittajina Silakkahimmelille. Halusin myös nostaa esille Itämeren ja kalastuksen merkityksen Helsingille nyt ja menneinä aikoina.

Meri on eri aikoina antanut meille ihmisille erilaisia asioita. Meren äärellä asuneille kalasaalis on tuonut turvaa ja uskoa huomiseen: silakkaa on kalastettu rysillä jo 1500-luvulta alkaen. Sota-aikoina ruoasta oli pulaa, mutta suolasilakkaa oli aina saatavilla. Silakan merkitys ravintona on vähentynyt, mutta sen kalastuksella on edelleen iso merkitys Itämeren hoidossa. Silakan pyytäminen vähentää Itämeren ravinnekuormaa – toisaalta liikapyytämistä on vältettävä. Silakka on vastuullinen ja terveellinen valinta omalle lautaselle.

Meri antaa meille kalasaaliin lisäksi myös muuta, sillä merta pitkin kuljetetaan runsaasti tavaraa kulutettavaksi. Edelleen valtaosa Suomen kaikista ulkomaankaupan tavaravirroista kulkee meriteitse, vuonna 2020 noin 83 prosenttia (lähde: www.logistiikanmaailma.fi). Omilla teoillamme ja uusilla teknologioilla meidän on mahdollista vähentää jätteen määrää merissämme. Tämä luo toivoa paremmasta huomisesta niin pinnan alaiselle elämälle kuin ihmisillekin.

Silakkahimmeli on hienovarainen kannanotto mertemme yhä kasvavaan muovi- ja jäteongelmaan sekä siihen, millaisilla valinnoilla voimme vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Silakkahimmeli muistuttaa meitä myös perinteistä ja siitä, miten elämämme aika näitä perinteitä muokkaa. Himmeli-sana juontuu germaanisesta sanasta Himmel, taivas. Silakkahimmelissä yhdistyvätkin taivas, meri, perinne ja nykyhetki. Perinteinen olkihimmeli on ollut entisaikaan hyvän sadon tuoja - onnenkalu tulevalle vuodelle. Sitä toivon tämän himmelin olevan myös katsojalleen. Mitä isompi himmeli, sitä isompi sato ja onni! Menneinä aikoina himmelit ovat olleet usein koristeltuja. Vaikka Silakkahimmelin koristelu poikkeaa perinteisestä, sillä on kuitenkin tärkeä sanoma: puhdas vesi on elämämme elinehto.

Työssäni olen käyttänyt puustoraivauksen yhteydessä syntynyttä materiaalia, lähinnä nuorta pihlajaa. Himmelin koristelu on tehty jätemuovista ja valokuvatulosteista. Tavoitteenani on ollut hyödyntää mahdollisimman paljon olemassa olevia tai jätteeksi luokiteltavia materiaaleja. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita